- Beleggers worden overspoeld met informatie die vaak lastig te gebruiken is om het rendement van een investering te verbeteren.
- Zo is het effect van macro-economische zaken op de beurs vaak lastig in te schatten.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis geeft aan op welke manier je wel degelijk het rendement van een beleggingsportefeuille kunt verbeteren.
ANALYSE – In beleggingsbladen en online is er ontzettend veel te lezen over mogelijk interessante bedrijven en de aandelen ervan. Pagina’s worden ook volgeschreven met bespiegelingen op allerlei macro-economische zaken, waar ik zelf wat minder aandacht aan besteed.
Nauwelijks is er daarentegen aandacht voor trucs die er toch wel degelijk bestaan waarmee het rendement te verbeteren is. Een voorbeeld.
Stel je een belegging voor die iedere maand 1 procent in prijs daalt. Het lijkt weinig aantrekkelijk zo’n belegging aan een portefeuille toe te voegen. Maar het kan toch wel degelijk lucratief zijn…
Ga eerst uit van een andere belegging – een munt (met gelijke kansen) die eens per maand opgegooid mag worden – en die 40 procent verlies oplevert of 60 procent winst. Wie telkens 100 euro op de munt inzet, wint gemiddeld 10 euro (het is immers 40 euro verlies of 60 euro winst oftewel per worp gemiddeld 10 euro).
Wie echter zijn hele vermogen eenmalig op basis van het muntje 'investeert', wordt uiteindelijk armer. Is eerst sprake van verlies (minus 40 procent) en vervolgens sprake van winst ( plus 60 procent) dan is van 100 euro na twee worpen nog 96 euro over. De verklaring is dat 60 procent winst niet volstaat om een verlies van 40 procent goed te maken. Zou de volgorde van verlies en winst andersom zijn, dan zou het resultaat hetzelfde zijn.
En dan nu de truc.
Investeren in een verliesgevende belegging
Stel nu dat je niet maandelijks alle geld op het muntje inzet maar slechts de helft, en de andere helft 'investeert' in de belegging die maandelijks met zekerheid 1 procent verlies oplevert. In de verliesmaanden daalt het vermogen dan met 20,5 procent (de helft van minus 40 procent plus de helft van minus 1 procent) En in de winstmaanden stijgt het vermogen met 29,5 procent (de helft van plus 60 procent plus de helft van minus 1 procent).
Na de eerste maand met verlies is het vermogen in dit geval gedaald van 100 euro naar 79,50 euro (-20,5 procent). En na de volgende maand met winst (+29,5 procent) is het vermogen vervolgens aangegroeid tot ongeveer 103 euro. Het toevoegen van een belegging die gegarandeerd verlies oplevert, zorgt er in dit geval opmerkelijk genoeg voor dat het vermogen nu wel exponentieel groeit.
Zelf voeg ik aan mijn portefeuille geen beleggingen toe waarvan ik een negatief rendement verwacht. Maar door uiteenlopende beleggingen te doen en zo nu en dan te herbalanceren is wel degelijk van hetzelfde wiskundige effect als in bovenstaand voorbeeld te profiteren.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar